Weber Saint-Gobain - Official website of the company

UKK Laatoitus

Olemme keränneet tähän vuosien varrella toistuneita kysymyksiä vastauksineen. Jos et löydä täältä vastausta kysymykseesi, ota yhteyttä palautelomakkeella tai puhelinneuvontaamme.


Kallistukset ja lattialämmitys

Tein kylpyhuoneen 11 neliöisen lattian Vetonit 6000 lattiamassalla. Lattiapaksuus 90-100 mm. Mikä ajan kuluttua valusta sähköisen lattialämmityksen voi kytkeä päälle?

Laatan lämmittäminen voidaan aloittaa kun tasoitus ja laatoitus ovat valmistuneet ja niiden lujuudet ovat riittävät (aikaisintaan 2 viikon kuluttua tasoituksesta / saumauksesta). Työmaan lämpötilan tulee olla vähintään +10 °C. Sähkökaapeleita käytettäessä termostaatti säädetään +15 °C:een, jonka jälkeen lämpötilaa nostetaan vähitellen 1-2 astetta päivässä, kuitenkin enintään +5 °C / viikko.

Vastausta seuraavaan asiaan: plaanotamme itse lattiamme Vetonit 3000:lla. Pitääkö lattialämmitys olla poissa päältä tätä tehdessä?

Tasoitettaessa on lattian sekä ympäröivän ilman lämpötilan oltava vähintään +10 °C ja mielellään alle +20 °C. Lattialämmitys on kytkettävä pois ennen tasoittamista siten, että betonilaatta saavuttaa ympäröivän lämpötilan, käytännössä 2 vrk ennen työn aloittamista. Mikäli on vaara, että laatan lämpötila ennen työn valmistumista laskisi ilman lämmitystä liian alas (esim. maanvaraisen laatan vedeneristystyöt talviaikaan), voidaan lattialämmitys jättää päälle sillä edellytyksellä, että laatan lämpötila voidaan pitää vakiona. Tällöin lämmitys säädetään siten, että laatan lämpötila pysyy esimerkiksi +15 °C:ssa koko työn ajan.

Olen rakentamassa kylpyhuonetta tuulettavan alapohjan päälle. Mikä on teidän tuotteiden lattiarakenne jos esim. valaa vanerin päälle. Vanerin alla on puukoolaus lattiaan tulee vesikiertoinen lattialämmitys. Kylpyhuoneen koko noin 8 m².

Suositeltavinta on tehdä rakenne uivana. Liitteenä ohje uivan lattian tekoon. Tapauksessanne käytettävät tuotteet ovat: weber.floor 4940 Erotuskangas, weber.floor 4960 Reunanauha ja weber.vetonit 5400 Lattialämmitystasoite teräsverkolla vahvistettuna. Weber.vetonit 5400 vedeneristetään Vetonit-vedeneristyöohjeiden mukaisesti.

Laatoituksen vedeneristys

Onko weber.vetonit WP Vedeneristysmassa-astiassa oleva päiväys pakkauspäivä vai viimeinen käyttöpäivä?

Päiväys on valmistuspäivämäärä. weber.vetonit WP Vedeneristysmassa säilyvyys on n. 12 kk valmistuspäivämäärästä.

Vedeneristys vanhan seinälaatan päälle?

Mikäli rakenteessa ei ole vedeneristystä, rakenne on terve ja vanha laatoitus on hyvin kiinni alustassaan, tasoitetaan puhdistetut ja uritetut seinäpinnat weber.vetonit RF Saneerauslaastilla. Tasoitetun pinnan päälle tehdään vedeneristys Vetonit Vedeneristys -työohjeiden mukaisesti.

Minulla on täysi ja avaamaton 15 litran purkki weber.vetonit WP vedeneristysmassaa. Kyljessä lukee päivämäärä 20150303. Uskallanko enää käyttää sitä?

Merkintä on valmistuspäivämäärä. weber.vetonit WP Vedeneristysmassa säilyy oikein säilytettynä käyttökelpoisena noin 12 kk valmistuspäivämäärästä. Mikäli purkki on avaamaton ja säilytetty kuivassa tilassa +5…+30 °C asteen lämpötilassa, on tuote vielä käyttökelpoinen.

Kylpyhuoneessa on kipsipohjaisella tasoitteella tasoitettuja ja siporex seiniä. Pohjaan tulisi 137 oikaisulaastia ja pintaan V+ tasoitetta ja vesieriste. Onko kipsipohjainen tasoite kostutettava vedellä tai käyttää primeriä ennen tasoittamista?

Kipsipohjaiset tasoitteet tulee poistaa ennen seinän tasoittamista koska sementtipohjaiset tasoitteet eivät sovellu käytettäväksi niiden päällä. Myöskään vedeneristystä ei voi tehdä kipsin päälle. weber.vetonit V+ Hienotasoitetta ei voi käyttää vedeneristyksen alla. Kivirakenteiset seinät on tasoitettava ennen vedeneristämistä. Tasoitteiksi soveltuvat weber.vetonit MT Märkätilatasoite, weber.vetonit 137 Oikaisulaasti, weber.vetonit PTM Pikatäyttömassa ja weber.vetonit MTL Märkätilalaasti.

Olemme tehneet asiakkaallemme kodinhoitohuoneeseen vedeneristyksen WP Vedeneristysmassalla. Asiakas haluaisi pinnoituksen tasoitteella ei laatoitettuna. Voiko tehdä/jos millä tuotteella kannattaa. Tulee usein myös kylppäreissä vastaan…

Märkätilojen seinät voidaan pinnoittaa rappaamalla alueilla joihin ei kohdistu mekaanista eikä roiskevesirasitusta. Vedeneristetty seinä ylitasoitetaan weber.vetonit BLANCO Laattalaastilla. Pinnoitus tehdään weber.vetonit SilcoPinnoitteella tuotekortin ohjeiden mukaisesti.

Voiko MD 16 dispersiota käyttää kosteussulkuna WP vedeneneristysmassan alla? Voiko MD 16 dispersiota käyttää wc:n seinissä kosteussulkuna MT Märkätilatasoitteen ja kiinnityslaastin välissä?

weber.vetonit MD 16:a voi käyttää weber.vetonit WP Vedeneristysmassan pohjusteena kivirakenteisissa weber.vetonit MT Märkätilatasoitteella tasoitetuissa seinissä, maanvaraisissa betonilaatoissa sekä ontelo- ja massiivibetonilaatoissa. Lisätietoja vedeneristystyöohjeessamme. weber.vetonit MD 16 ei sovellu WC:n laatoituksen alle kosteussuluksi vaan tällöin on käytettävä weber.vetonit MS Kosteussulkua.

Miten kauan WP vedeneristysmassa säilyy? Katselin eristäjän purkkeja ja toisessa oli D130805 CE ja toisessa numero 20130724.

weber.vetonit WP Vedeneristysmassa purkin merkintä 20130724 tarkoittaa, että tuote on valmistettu heinäkuussa 2013. Vedeneristysmassa säilyy noin 12 kuukautta valmistuspäivästä avaamattomassa pakkauksessa kuivassa tilassa +5...+30 °C lämpötilassa säilytettynä. Kyseessä oleva tuote on sen verran vanhaa, että takuita sen toimivuudelle ei ole. Merkintää D130805 CE ei tuotteissamme Suomessa ole.

Olemme tasoittamassa alle 2 neliön vessan lattiaa. Vanhat laatat on poistettu ja alusta hiottu. Vessassa on vedeneristyksen tarve koska siellä on viemäri. Mitä lattiaan kannattaisi laittaa että saataisi vessa nopeasti käyttöön (ainoa vessa).

Nopeimmin lattian tasoituksen ja vedeneristyksen saa tehtyä seuraavasti: Hiotulle, puhtaalle ja imuroidulle alustalle tehdään pohjustus weber.vetonit MD 16 Dispersiolla tuotekortin ohjeiden mukaisesti. Betonille MD 16 laimennetaan vedellä 1:3. Tarvittaessa voimakkaasti imevälle alustalle pohjustus tehdään kahteen kertaan. Lattia tasoitetaan weber.vetonit 4400 Pikatasoitteella. Tasoitteen kerrospaksuus on 0-30 mm ja kuivumisaika kahdesta tunnista ylöspäin käytetystä vesimäärästä ja kerrospaksuudesta riippuen. Vesimäärää säätämällä tasoitteen ominaisuudet vaihtelevat hienotasoitteesta kaatojen tekoon soveltuvaan pastamaisempaan massaan. Tasoitetulle pinnalle tehdään vedeneristys Vetonit vedeneristys -työohjeen mukaan. Muita mahdollisia tasoitteita kaatojen tekoon ovat weber.vetonit 5400 Lämpölattiatasoite, weber.vetonit 5000 Karkea lattiatasoite ja weber.vetonit 6000 Lattiamassa. Muita mahdollisia hienotasoitteita ovat weber.vetonit 3100 Hienotasoite ja weber.vetonit 3300 Remonttitasoite. Annamme tarvittaessa lisäneuvoja.

Laattojen kiinnitys ja saumaus

Haluan kiinnittää vaalean kooltaan 150x400 mm verhoilukivitiilen seinään. Seinä on maalattu ja sen yhteydessä on kaakeloitu varaava takka joka lämmittää seinää melkoisesti. Millä laastilla kivet voi kiinnittää? Tarvitseeko maalipinta poist

Maali muodostaa riskin kiinnityslaastin tarttuvuudelle, joten suosittelemme sen poistamista. Mikäli on epäilyksiä, että alustassa esiintyy muodonmuutoksia, kiinnityslaastiksi soveltuu weber.vetonit FLEX S2 Erikoisjoustava kiinnityslaasti.

Uudiskohteen eteinen laatoitetaan 30x60 laatalla. Lattiavalu tehty noin 3 vuotta sitten. Voiko lattian laatoittaa suoraan betonin päälle RF Saneerauslaastilla. Kannattaisiko alle laittaa MS kosteussulku?

Kyllä voi laatoittaa. Vaihtoehtoisia kiinnityslaasteja ovat weber.vetonit FLOW  ja weber.vetonit KF Klinkkerilaasti. En näe, että kosteussulkukäsittelystä on hyötyä. Kiinnityslaastin tarttuvuutta voi parantaa ja avoaikaa lisätä käsittelemällä pohja weber.vetonit MD 16 Dispersiolla.

Haluaisin vaihtaa keittiön laattoihin saumat. Kuinka paljon uutta sauma-ainetta tarvitaan jotta se pysyy kiinni? Tavoitteena olisi vaihtaa väriä.

Ennen uutta saumausta vanhaa saumalaastia tulee poistaa kerros, joka on paksuudeltaan vähintään puolet laatan paksuudesta.

Tiedustelen weber.color Silikoni (Antracit 14) "tuubissa" olevaa päivämäärämerkintää 05.10.2015. Onkohan kyseessä valmistuspäivämäärä vai parasta ennen pvm?

Merkintä on valmistuspäivämäärä. weber.color Silikon säilyy n. 12 kk ja weber.fug 883 Silikoni n. 18 kk valmistuspäivämäärästä oikein säilytettynä avaamattomassa pakkauksessa. Tuotteet eivät saa jäätyä.

Käykö weber.vetonit SUPRA Kevytlaasti nyös lasimosaiikin kiinnityslaastiksi?

weber.vetonit SUPRA Kevytlaasti soveltuu seinillä lasimosaiikin kiinnityslaastiksi.

Mikä silikoni käy luonnonkivelle( eli ei sisällä etikkaa)?

weber.fug 883 silikoni soveltuu värjäytymisherkkien luonnonkivien elastiseen saumaukseen sisä- ja ulkotiloissa.

Löytyykö teidän valikoimista tuotetta joka soveltuu kivillaattojen asennukseen kiukaan taakse kiviseinään? Eli lämmönkestävyys ja kiinnitys oltava hyvä.

Keraamisten laattojen sekä soveltuvien luonnonkivilaattojen kiinnitykseen saunan seiniin paras tuote on weber.vetonit FLEX S2 Erikoisjoustava laattalaasti. Mikäli kyseessä on puukiuas, hormin läpiviennin ympärillä laatat kannattaa kiinnittää hyvin kuumuutta kestävällä silikonilla.