Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Kaksikerrosrappaus ja VarmaRappaus -työohje

Weberin Kaksikerrosrappaus ja VarmaRappaus on toteutettu kuituvahvistetulla sementtilaastilla ja silikaattipinnoitteella, joka pitää pinnan kuivana ja puhtaana.

Tarve

Laasti sisältää kapillaarista vedenimeytymistä vähentäviä aineita, jolloin sadevesi ei kulkeudu helposti laastin läpi, ja rakenne pysyy kuivana.


Ratkaisu

Ennen rappaustyön aloittamista alusta on puhdistettava. Puhdistustyö on hyvä tehdä alustan ja olosuhteiden mukaan joko painepesulla, paineilmalla harjaamalla tai lehtipuhaltimella.

Sokkelin ja seinän rajalinja merkitään värinarulla, linjalangalla tai korkonauloilla. Korkonauloina Leca-harkkopinnoilla käytetään tavallisia nauloja ja betoni- ja tiilipinnoilla muovitulppaa ja ruuvia.

weber 3331 tai 3032 Aloituslista kiinnitetään webervetonit 440 Kuiturappauslaastilla. Listojen jatkoksissa muovinen listan osa tulee liuuttaa seuraavan listan päälle, jolloin jatkoksiin ei synny hammastusta.

Kun aloituslista liittyy kulma- tai reunaprofiiliin, listat leikataan jiiriin, jolloin listan näkyvä osa ja ohjurina toimiva ulkosyrjä on yhtäjaksoinen.

Kiinnityksessä voi käyttää apuna nauloja, ruuveja tai esim. lyöntitulppia.

webervetonit 3305 Kulmaprofiili asennetaan samalla tavalla kuin aloituslista. Jos ulkokulma on vinossa ja epätasainen, käytetään profiilin kiinnittämiseksi riittävän paksua laastipetiä.

weber 3712 Ikkunaprofiili kiinnittyy ikkunan puitteeseen tarrapinnastaan, joka on 3 mm vahvuisen solukumitiivisteen päällä.

Ikkunaprofiili leikataan oikeaan mittaan, profiilin takana oleva tarranauhan suoja irrotetaan ja profiili painetaan ikkunanpuitteeseen. Profiilin päällä olevan tarranauhan suoja poistetaan ja ikkunansuojamuovi painetaan tarrapintaan kiinni.

Rappaustyö aloitetaan aukkojen nurkkiin 45 asteen kulmaan laitettavien vahvikeverkkojen kiinnittämisellä. Vahvikeverkkopalat leikataan weber Lasikuituverkosta ja kiinnitetään webervetonit 440 Kuiturappauslaastilla alustaan.

Pohjarappaus tehdään webervetonit 440 Kuiturappauslaastilla. Useasti laastin levityksessä käytetään rappauspumppua, jolloin tartunta muodostuu hyväksi. Käsin levityksessä ohuempi laastikerros painetaan teräsliipillä voimakkaasti alustaan kiinni ja lisätään laastia heti märkää märälle periaatteella.

Tuore laastipinta oikaistaan teräväreunaisella alumiinilinjaarilla rappausohjureiden avulla.

Ennen oikaisua laastipinta tasataan ja laastissa oleva ilma poistetaan teräsliipillä tai sokalla. Ensimmäisen rappauskerroksen pinnan tulee jäädä karheaksi.

Rappausverkkoa käytettäessä laastin määrästä voi varmistua käyttämällä vähintään r 10 hammastuksella olevaa ns. makkarakampaa laastin levityksessä.

weber Lasikuituverkko painetaan suhteellisen kevyellä voimalla auki kammattuun tuoreeseen laastiin kiinni, ja laastia lisätään siten, että verkko peittyy.

Ikkunapielen rappauspinta oikaistaan käyttäen ohjureina kulma- ja ikkunaprofiileja. Ikkunapenkki viistetään oikeaan kulmaan vesipellin alustaksi.

Liipin jäljet tai laastipurseet on helpointa poistaa samana päivänä, kun oikaisurappaus on tehty esim. teräsliipin reunalla leikkaamalla. Myöhemmin laastipurseet poistetaan hiomakivellä.

Jos julkisivu maalataan, toinen rappauskerros voidaan 0,5-2 tunnin kuluttua viimeistellä pehmeällä superloni- tai solukumilatalla ja pienellä määrällä painepullosta annosteltua vettä.

Pinnoitteen pohjusteena toimii webervetonit VarmaPohjuste, joka levitetään alustaan tuuhealla julkisivupensselillä, rappausalustalle sopivalla julkisivutelalla tai korkeapaineruiskulla levittämällä ja telalla tasaamalla.

 

 

Pinnoitetta levitetään runkoaineen vahvuinen kerros teräsliipillä tai leveällä tasoituslastalla. Vaihtoehtoisesti pinnoite levitetään koneellisesti ruiskuttamalla. Kaikki ylimääräinen pinnoite alustasta poistetaan.

Pinta viimeistellään hiertämällä 2 mm:n vahvuisella leikkaavalla muovihiertimellä. Ylimääräisen laastin voi poistaa vetämällä muovihierrintä teräsliippiä vasten. Työsaumat tehdään teipillä rajaamalla ja puskusaumaan jatkamalla.

Viimeistele rajakohdat ja liittymät muihin rakenteisiin ja poista suojamuovit.


Ratkaisu sisältää seuraavat Weberin tuotteet

Perusratkaisu

weber 3032

Aloituslista

webervetonit 440

Kuiturappauslaasti

weber 3305

Kulmaprofiili

weber 3712

Ikkunaprofiili 9 mm

VarmaRappaus

VarmaRappaus on kiviaineiin taloihin kehitetty uusi rappausjärjestelmä. Järjestelmässä käytetään uusia kestävän kehityksen tuotteita, jotka muodostavat huoltovapaan ja pitkäikäisen ratkaisun. VarmaRappaus on suunniteltu, kehitetty ja testattu kestämään pohjolan kovat ilmasto-olosuhteet.

Kaksikerrosrappaus

Weber Kaksikerrosrappaus on toteutettu sementtilaasteilla ja silikonihartsipinnoitteilla, jotka suojaavat hyvin alustaa kastumiselta.