Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Kolmikerrosrappaus

Ratkaisun edut

  • Perinteinen rappaustapa vanhoille tiilipinnoille
  • Edullinen tapa tehdä värillinen rappauspinta

Kolmikerrosrappaus on kolmella eri kalkkisementtilaastilla tehty peittävä rappaus

Tuotetiedot

Käyttökohteet

Julkisivujen rappaus tavanomaisissa ja voimakkaissa rasitusluokissa

Palonkestävyys

  • A1, Palamaton (EN 13501-1)

Värivaihtoehdot

  • Vakioväreinä Serpo-värikartan 36 sävyä
  • webervetonit Silikaattimaalilla lisäksi Classic- ja Modern-värikarttojen vakiosävyt
  • Tilauksesta myös muita sävyjä

Suositeltava kerrospaksuus

  • 15–25 mm

Dokumentit

Työohjeet

Käyttökohteet

Julkisivujen rappaus tavanomaisissa ja voimakkaissa rasitusluokissa

Alusta

Täyteen saumaan muurattu tiiliseinä, betoni, kevytbetoni sekä vanha tiiliseinä, josta on poistettu vanha rappaus.

Työohjeet

Alustan esikäsittely

Alustaan jätetään tarpeelliset profiilimallit ja korkomallit. Vanha laasti poistetaan alustaa vahingoittamatta. Sen jälkeen pinta painepestään puhtaaksi pölystä. Rappaustyötä häiritsevät pellitykset ja pintakiinnitykset poistetaan. Vesiohjaukset järjestetään tilapäisesti esim. muovisukkien avulla. Alustan sisään jäävät teräkset puhdistetaan ja ruostesuojataan. Alustan vaurioituneet tai heikot tiilet korvataan vastaavanlaisilla uusilla tiilillä. Alustan halkeamat kiilataan ja juotetaan umpeen kalkkisementtilaastilla.

Tartuntarappaus

Tartuntarappaukseen käytetään sementtirikkaita kalkkisementtilaasteja, kuten webervetonit 401- tai 402 KS Tartuntalaastia. Tartuntalaastikerroksen on peitettävä vähintään 90 % alustasta, ja se on jätettävä karkeaksi. Kerrospaksuus on noin 3 mm.

Verkotus

Rappausverkkoa käytetään tarvittaessa, esim. mikäli alustaan ei saada hyvää tartuntaa (sileät tai heikot alustat), alusta on kevytbetonia tai jos täyttörappauskerroksen paksuus on yli 30 mm. Rappausverkkokaistaa käytetään myös eri alusmateriaalien rajakohdissa ja muissa liittymä- tai saumakohdissa. Rappausverkkona käytetään kuumasinkittyä weber Teräsverkkoa. Rappausverkko kiinnitetään alustaan ennen tartuntarappausta weber RVK-kiinnikkeiden ja LYT-lyöntitulppien avulla siten, että verkko on 5–10 mm irti alustastaan.

Täyttörappaus

Täyttörappaus tehdään aikaisintaan vuorokauden kuluttua tartuntarappauksesta. Kuivahtanut laastipinta kostutetaan sopivan imukyvyn varmistamiseksi. Syvähköt ( yli 15 mm) kolot ja suurempaa kasvatusta vaativat alueet täytetään 1 - 2 vuorokautta aikaisemmin rappauslistojen tekovaiheessa. Täyttölaasti levitetään koneellisesti ruiskuttamalla. Täyttörappauksen kerrospaksuus on yleensä 15 - 25 mm. Yli 20 mm:n paksuinen täyttörappaus tehdään useampana kerroksena. Täyttörappauksen pinta tasataan oikolaudalla. Täyttörappauslaastin pinta tulee jättää karkeaksi, jotta saadaan hyvä tartunta pintalaastille. Jälkihoito tehdään kostuttamalla (vesisumuttimella) 2 - 3 vuorokauden ajan olosuhteista riippuen.

Pintarappaus

Pintarappauksen paksuus on yleensä 3–5 mm. Pintarappaus voidaan tehdä harmaalla webervetonit 421, 422 tai 423 Pintalaastilla, joka hierretään tasaiseksi ja maalataan esim. webervetonit Silikaattimaalilla kullekin pintalaastille soveltuvan maalin mukaan. Pintarappaus voidaan vaihtoehtoisesti tehdä värillisellä weber Jalolaastilla, jonka pinta voidaan jättää ruiskupintaiseksi, hiertää tasaiseksi tai tehdä ns. revitty rappauspinta. Jalolaasti voidaan myös maalata weber Silikaattimaalilla. Lopullinen pinta määräytyy käytettävän weber Jalolaastin tyypin mukaan. Jalolaasti voidaan myös maalata weber Silikaattimaalilla.

Huolto-ohje

Kalkki- ja sementtisideaineisille mineraalisille pinnoitteille on tyypillistä vaalean kalkki- ja suolahärmeen muodostuminen rappauksen pintaan materiaalien kuivuessa tai sateen kohdistuessa tuoreeseen rappauspintaan. Tämä on ulkonäöllinen haitta, eikä sillä ole vaikutusta pinnoituksen kestävyyteen. Ilmiö korostuu erityisesti tummia sävyjä käytettäessä. Rappauspinnan tasavärisyyttä voidaan tarvittaessa parantaa maalaamalla mineraalinen pinnoite silikaattimaalilla.
Erityistä huomioita tulee kiinnittää jo suunnitteluvaiheessa veden johdatuksiin. Jatkuvat veden valumat julkisivuille saavat aikaan rumentavia jälkiä ja aiheuttavat materiaalien heikkenemistä ja enneaikaisia vaurioita. On tärkeää johtaa sadevedet suunnitellusti pois julkisivuilta ja aukaista säännöllisesti kourujen ja putkien tukkeumat.