Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Rouhepinnoitus

Ratkaisun edut

  • Sopii lähes kaikkiin sokkeleihin
  • Elävöittää sokkelipinnan ja antaa arvokkuutta koko talolle
  • Erittävän kestävä sokkelin pinnoitusmenetelmä
  • Vähäinen huoltotarve

Ratkaisuun liittyvät tuotteet

  1. webervetonit 410
  2. weber 138
  3. webervetonit SR

Rouhepinnoitus sopii lähes kaikkiin sokkeleihin. Se elävöittää pinnan ja antaa arvokkuutta koko talolle. Rouhepinnoitus on pitkän kokemuksen mukaan erittäin kestävä sokkelin pinnoitusmenetelmä, ja sen huoltotarve on vähäinen.

Tuotetiedot

Käyttökohteet

Kevytsoraharkko- ja betonisokkelien pinnoitus

Palonkestävyys

A1, Palamaton (EN 13501-1)

Värivaihtoehdot

Rouhepinnoituslaasti
Harmaa, vaalea, tummanharmaa, punainen
Rouhe
Ruskea luonnonkivi SR1, Valkoharmaa kalkkikivi SR2, Punainen graniitti SR3, Harmaa graniitti SR4, Musta gabro SR5
 

Suositeltava kerrospaksuus

10-15 mm

Dokumentit

Työohjeet

Käyttökohteet

Kevytsoraharkko- ja betonisokkelien pinnoitus

Alusta

Leca® harkko, betoniharkko, kevytbetoni, paikalla valettu betoni, betonielementti

Työohjeet

Alustan käsittely

Pinnoitettavan pohjan tulee olla suora. Tarvittaessa pohja oikaistaan weber.vetonit 137 Oikaisulaastilla tai weber.vetonit 410 Ohutrappauslaastilla, joiden menekki on noin 1,5 kg/m/1 mm:n kerros. Kuivissa ja lämpimissä olosuhteissa alusta kostutetaan vesisumutuksella ennen pinnoitusta.

Laastin sekoitus

Säkillinen (25 kg) weber.vetonit 138 Rouhepinnoituslaastia sekoitetaan 5-6 litraan puhdasta vettä. Sekoitusaika nopeassa sekoittimessa on 3-4 minuuttia. Laastin käyttöaika veden lisäyksestä on noin 3 tuntia.

Laastin levitys

Pinnoittaessa sekä vähintään 2 vuorokautta tämän jälkeen on alustan ja ilman lämpötilan oltava vähintään +5 °C. Suositeltavin sää on pilvipoutainen, lämpötilan ollessa +10...+20 °C. Pinnoitusta suorassa auringonvalossa tai voimakkaalla tuulella tulee välttää. Ennen työn suoritusta on tarkistettava, että tuote on tilatun mukainen. weber.vetonit 138 levitetään pinnoitettavalle alustalle teräslastan sileällä puolella voimakkaasti painaen. Laasti kammataan auki teräslastan hammastetulla reunalla kuljettamalla lastaa noin 45 asteen kulmassa alustaa vasten. Kammattu laasti tasataan teräslastan sileällä reunalla, jolloin laastikerroksesta tulee tasavahvuinen.

Rouheen levitys

Rappauskauhaa käyttäen rouhe lyödään voimakkaasti kohtisuoraan tuoreeseen laastipintaan. Pintaan lyöty rouhe tasataan ja painetaan tiiviisti kiinni pehmeällä vaahtomuovilatalla. Rouhepinnoituslaastia levitetään olosuhteista riippuen kerralla vain sen verran, ettei laastipinta ehdi kuivahtaa ennen rouheen heittoa. Työsauman välttämiseksi on rouhetta lyötäessä sytä jättää laastista noin 20 cm:n levyinen kaista ilman rouhetta tai rajaten tiettyyn alueeseen teippaamalla.

Käytännön neuvoja

Näkyvien työsaumojen välttämiseksi seinäpinnat jaetaan pienempiin kokonaisuuksiin, jotka pinnoitetaan yhtäjaksoisesti. Lisäksi on kiinnitettävä erityistä huomiota yhdenmukaisiin sekoitus- ja työolosuhteisiin sekä alustan tasaiseen imukykyyn. Työolosuhteet on kuvattu tuotekorteissa.

Huom!

Tarvittaessa  rappauspintaa voidaan varovasti kostuttaa lämpimällä ja tuulisella säällä 1-3 vuorokautta. Kostutus aloitetaan yhden vuorokauden kuluttua ruiskutuksesta. Pintarappausvaiheessa pinnat tulee suojata sadeveden valumilta, koska vesivalumat aiheuttavat näkyviä jälkiä tuoreeseen rappauspintaan.

Huolto-ohje

Kalkki- ja sementtisideaineisille mineraalisille pinnoitteille on tyypillistä vaalean kalkki- ja suolahärmeen muodostuminen rappauksen pintaan materiaalien kuivuessa tai sateen kohdistuessa tuoreeseen rappauspintaan. Tämä on ulkonäöllinen haitta, eikä sillä ole vaikutusta pinnoituksen kestävyyteen. Ilmiö korostuu erityisesti tummia sävyjä käytettäessä. Rappauspinnan tasavärisyyttä voidaan tarvittaessa parantaa maalaamalla mineraalinen pinnoite Silikaattimaalilla.
Jo suunnitteluvaiheessa tulee erityistä huomioita kiinnittää veden johdatuksiin. Jatkuvat vesivalumat julkisivuille saavat aikaan rumentavia jälkiä, ja aiheuttavat materiaalien heikkenemistä ja enneaikaisia vaurioita. Sadevedet on johdettava suunnitellusti pois julkisivuilta, ja sadevesikourujen ja syöksytorvien tukkeumat on poistettava säännöllisesti.