Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Betonilattian laatoitus

Ratkaisun edut

  • Laatoitus betonialustoille kuivissa sisätiloissa

Lattian laatoitus vakaille ja lujille alustoille, joissa ei tapahdu esim. betonin kuivumisesta johtuvia liikkeitä.

Tuotetiedot

Käyttökohteet

Hotellien, kauppojen, koulujen, toimistojen ja teollisuustilojen lattiat

Soveltuvat laatat

Julkisiin tiloihin tarkoitetut lattialaatat

Työohjeet

Käyttökohteet

Hotellien, kauppojen, koulujen, toimistojen ja teollisuustilojen lattiat

Alusta

Luja betoni, jonka kuivimiskutistumasta suurin osa on jo tapahtunut, laatoitukseen soveltuvat lattiatasoitteet

Työohjeet

Alustan käsittely

Alustan tulee olla puhdas, kiinteä ja pölytön. Rasva, sementti- ja mattoliima sekä vesiliukoiset tasoitteet on poistettava. Mahdolliset epäpuhtaudet poistetaan esim. hiomalla, jyrsimällä tai sinkopuhalluksella. Alusta imuroidaan ennen pohjustusta. Alustan lämpötilan tulee olla vähintään +10 °C.

Pohjustus

webervetonit MD 16 Dispersio ohennetaan vedellä 1:3 (MD 16:vesi). Seos harjataan pehmeällä harjalla tai ruiskutetaan alustaan. Ruiskulla levitetty dispersioseos tulee myös harjata alustaan. Dispersiota ei saa jättää lammikoiksi. Kalvon annetaan kuivua läpinäkyväksi (24 tuntia). Kuivat ja voimakkaasti imevät  alustat (esim. paikallavaletut betonilattiat) käsitellään kahteen kertaan.

Lattian tasoitus

Lattiapinta tasoitetaan tarvittaessa esimerkiksi webervetonit 3100 Hienotasoitteella.

Laatoitus

weber flow fix Lattialaasti levitetään alustalle painaen hammaslastan sileällä reunalla, jonka jälkeen laasti kammataan auki lastan hammastetulla reunalla. Laastia levitettäessä on huomioitava laastin ns. avoaika eli tarttuva aika. Tämän vuoksi laastia levitetään vain niin suurelle alueelle, että laatat ehditään kiinnittää tuoreeseen laastiin. Veto, korkea lämpötila ja imevä alusta lyhentävät avoaikaa. Laatat painetaan laastipintaan niitä samalla liikauttaen. Näin laatta saavuttaa riittävän tartunnan. Laattojen asentoa voidaan korjata alustan imukyvystä riippuen n. 5 minuutin ajan. Tänä aikana laatoituksen pinta ja saumat tasataan ja laatat naputetaan kiinni. Laatoitustyö tehdään avosaumatyönä ja seinäpinnoilla vaakasauman leveys säädetään haluttaessa saumanarulla. Laatan riittävä tartunta varmistetaan koelaatalla, joka irrotetaan tuoreeltaan alustasta. Irrotetun laatan tulee olla tartuntapinnaltaan kokonaan laastin peitossa. Riittävän tartuntapinta-alan saavuttamiseksi on eräillä laatoilla arvioitava myös pohjakuvion ja lastan hammastuksen oikea suhde. Suurilla laatoilla laatoitettaessa on laastia levitettävä myös laatan tartuntapinnalle. Laasti ei saa nousta yli saumojen puolivälin. Laatoitetulle lattialle saa astua aikaisintaan 4 tunnin kuluttua. Työvälineet puhdistetaan vedellä heti käytön jälkeen.

Saumaus

Saumojen tulee olla puhtaat eikä kiinnityslaasti saa nousta yli sauman puolivälin. Puhdistuksen helpottamiseksi on lasittamattomat laatat kostutettava kostealla sienellä ennen saumausta. weber rapid grout Saumalaasti levitetään kumilastalla vinosti yli saumojen, painaen saumat voimakkaasti täyteen.  Laattojen pintaan jäänyt ylimääräinen saumauslaasti poistetaan. Lämpötilasta ja kosteudesta riippuen saumojen annetaan kuivua 15–30 min, jonka jälkeen laatoitus puhdistetaan kostealla sienellä. Saumat tasataan esim. pyöreäpäisellä puutikulla ja puhdistus uusitaan. Puhdistusvettä on käytettävä mahdollisimman vähän ja vesi on aina poistettava huolella saumoista, koska kuivuessaan saumaan se voi muuttaa sauman väriä. Kun kosteus on haihtunut laattojen pinnalta suoritetaan laattapinnan ja saumojen loppupuhdistus kuivaa puuvillariepua tai trasselia käyttäen. Saumat on pidettävä kosteina vähintään 1 vrk. Kuivissa olosuhteissa jälkikostutusta on jatkettava pidempään.

Viimeistely

Nurkkasaumat sekä mahdolliset liikuntasaumat tiivistetään weber neutral/special silicone Silikonilla.