Weber Saint-Gobain - Official website of the company

2. Kuituvahvisteinen Oikaisutasoite antaa lujan pohjan uudelle lattiapinnoitteelle

Miten voi saada helpoimmin tasaisen ja lujan lattian, kun alustana on esimerkiksi epätasainen ja huonokuntoinen betonilattia, puulattia tai vanha laatoitus? Weberin uudistettu kuituvahvisteinen weber.vetonit 3300 Oikaisutasoite sopii lähes mihin tahansa sisätiloihin ja muodostaa kestävän alustan erilaisille lattianpinnoitteille. Oikaisutasoite voidaan myös maalata.

Uutta lattiapinnoitetta ei kannata asentaa huonolle alustalle. Esimerkiksi parkettia tai laminaattia asentaessa liian moni huomaa vasta jälkeenpäin luottaneensa liiaksi siihen, että alusta on riittävän tasainen ja betonin tai muun alustan päälle levitettävä alusmateriaali tasaa mahdolliset heitot lattianpinnassa.

Jokainen on varmasti kävellyt lauta-, parketti- tai laminaattilattialla, joka jostain kohdasta painuu alas tai päästää narahtavan äänen. Lattiapinnoite on tällöin todennäköisesti asennettu epätasaiselle tai liian heikosti kantavalle alustalle.

”Moni ajattelee myös laatoituksessa, että kiinnityslaastilla voi oikaista pinnan epätasaisuuksia, ja sitten harmittelee kun varpaat osuvat hammastaviin laattoihin. Alustan tasoittamiseen kannattaa aina uhrata vähän aikaa, koska tasainen alusta helpottaa ja nopeuttaa huomattavasti pinnoitteiden asentamista ja parantaa oleellisesti lopputuloksen laatua”, tuotepäällikkö Christoffer Mannström Weberiltä sanoo.

Kun lattiapinnoitetta on uusimassa, kannattaa samalla aina varmistua siitä, että alusta on tasainen ja luja. Vaikka pinta näyttäisi silmämääräisesti melko suoralta, on hyvä käyttää tasaisuuden tarkistukseen esimerkiksi 2–3 metrin pituista linjaaria. Jo parin millimetrin korkeusvaihtelut saattavat olla suurempia kuin käytettävälle lattiapinnoitteelle suositellaan.

”Weberin kuituvahvistettu Oikaisutasoite sopii myös huonolaatuisille ja heikosti kantaville alustoille. Sillä saa helposti tasaisen ja lujan asennusalustan uudelle lattiapinnoitteelle. Näin voi varmistua siitä, että uudesta lattiapinnoitteesta saa täyden hyödyn ja parhaan mahdollisen asumisviihtyvyyden. Tasoittamisen kustannus on pieni verrattuna uuteen ja arvokkaaseen lattiapäällysteeseen ja ennenaikaiseen korjaukseen, jos esimerkiksi parketti halkeaa alustan epätasaisuuden takia”, Mannström toteaa.

Puulattiakin tukevaksi ja tasaiseksi

Betonin viimeistelytasoitus tasaiseksi pinnaksi on huomattavasti vaikeampaa kuin helposti työstettävien ja levittyvien lattiatasoitteiden. Siksi betonipinta ei läheskään aina ole kovin tasainen, vaikka se saattaa siltä näyttää ihmissilmän korkeudelta katsottuna, ja pinta vaatii usein tasoitekerroksen.

Kivirakenteisten lattioiden lisäksi Oikaisutasoitetta voidaan käyttää myös puurakenteisissa välipohjissa. 

”Oikaisutasoitetta voi käyttää periaatteessa kaikilla alustoilla. Vanhat muovimatot kannattaa yleensä poistaa, mutta muuten tuote sopii esimerkiksi heikkojen betoni-, puu-, kipsilevy- ja tasoitepintojen sekä vanhan laatoituksen päälle. Oikaisutasoite muodostaa yhtenäisen ja kestävän alustan lattiapinnoitteelle myös silloin kun tilassa on erilaisia alustoja. Tällöin vahvistuksena käytetään myös lasikuituverkkoa”, Mannström sanoo.

Kelluva lattia parantaa askelääneneristystä

”Uudistetulla Oikaisutasoitteella voi tehdä myös kelluvia lattioita, koska kerrospaksuutta on kasvatettu 30 mm:iin asti. Esimerkiksi käyttämällä välipohjan päällä Weberin 4955 Askeläänimattoa ja sen päällä 25 mm:n paksuista kerrosta Oikaisutasoitetta saadaan kelluva lattia, joka parantaa askelääneneristävyyttä”, Mannström sanoo.

”Tämä on ainoa tuote Weberin käsilattiatasoitteiden valikoimassa, joka voidaan myös maalata vesiohenteisella liuotteettomalla epoksimaalilla. Maalaukseen käytetään Weberin omaa weber.floor 4736 Epoksipinnoitetta, jonka pohjusteeksi levitetään weber.floor 4712 Tiivistysepoksi”, Mannström sanoo.

Tasoite voidaan levittää käsin tai pumpata käyttäen Weberin hyväksymiä automaattisekoittimia ja pumppuja.

Hyvä työstettävyys ja nopea kuivuminen nopeuttavat remonttia

Tasoite on helppo levittää ja työstää ja se kuivuu erittäin nopeasti. Lattiapäällyste voidaan asentaa jo vuorokauden kuluttua, kun kerrospaksuus on alle 20 mm.

Uudistetun Oikaisutasoitteen suositeltava kerrospaksuus on 5–30 mm, kun aiemmin kerrospaksuus oli 0–10 mm.

Oikaisutasoitetta voidaan käyttää myös kodinhoitohuoneen kaltaisissa tiloissa yhdessä lattialämmityksen kanssa.

Dispersio parantaa tartuntaa ja leviävyyttä

Ennen tasoittamista alusta käsitellään weber.vetonit MD 16 Dispersiolla. Se parantaa tasoitteen tarttuvuutta alustaan, sitoo pölyä ja parantaa leviävyyttä sekä pidentää hieman työaikaa ja estää ilmakuplien syntymisen. Dispersiota ei käytetä silloin, kun tasoitteella tehdään kelluvan lattian pintalaatta esimerkiksi lämmön- tai ääneneristeen päälle.

Dispersioon ei saa jäädä lammikoita. Sen tarkoitus on imeytyä alustan huokosiin ja muodostaa ohut kerros, joka estää laastissa olevan veden imeytymisen alustaan liian nopeasti.


Matala-alkalinen tasoite suojaa sisäilmaongelmilta

Kaikki Weberin tasoitteet ovat matala-alkalisia ja niiden pH on alle 11. Tutkimusten mukaan vähintään viiden mm:n kerros matala-alkalista tasoitetta suojaa lattianpinnoitteita ja liimoja tehokkaasti betonin alkalisen kosteuden aiheuttamilta reaktioilta ja haitallisilta sisäilmapäästöiltä, kun varmistetaan että betonin suhteellinen kosteus on alle 90 prosenttia. Weberin tasoitteiden antama suoja on pitkäaikainen ja voit varmistua siitä, että tiloja on terveellistä ja turvallista käyttää.

Weber on kehittänyt jatkuvasti tasoitteidensa ympäristöominaisuuksia. Alhaisen hiilijalanjälkensä ansiosta ne edustavat ympäristöominaisuuksiltaan maailman kärkeä.