Weber Saint-Gobain - Official website of the company

5. Kellariin nopeasti kunnon lattia

Kun esimerkiksi rintamamiestalon kellari halutaan ottaa hyötykäyttöön, weber.vetonit 6000 Pikamassalla voidaan tehdä jopa 250 mm:n paksuisia täyttöjä ja lämmöneristetty lattia niin, että se on pinnoituskuiva jo seuraavana päivänä. Myös kylpyhuoneen lattian uusiminen ja linjasaneeraukset nopeutuvat merkittävästi, sillä tavanomaisen betonivalun kuivuminen kestää useita kuukausia.

Nykyisin yhä harvemmat haluavat tehdä itse remontteja ja odottaa monta kuukautta valujen kuivumista. Weberin nykyaikaisilla ratkaisuilla lattiaremontti etenee ammattilaisten toteuttamana nopeasti ilman pitkiä odotusaikoja työvaiheiden välillä ja tilojen käyttäjät pääsevät nauttimaan viihtyisistä tiloista mahdollisimman nopeasti.

”Olemme saaneet paljon hyvää palautetta sekä loppuasiakkailta että ammattimaisilta urakoitsijoilta siitä, että kuivumisen nopeus ja helppo työstettävyys ovat Weberin ratkaisuilla ylivoimaisia. Esimerkiksi kellariin voidaan asentaa lämmöneristys ja tehdä sen päälle weber.vetonit 6000 Pikamassasta pintalattia niin, että paksumpikin valu voidaan pinnoittaa jo seuraavana päivänä”, tuotepäällikkö Christoffer Mannström Weberiltä sanoo.

Vedeneristys voidaan tehdä jo kolmen tunnin päästä

Betonin kuivumiseen on varattava hyvissäkin olosuhteissa vähintään viikko jokaista senttiä kohti, mutta Weberin nopeasti kuivuvat lattiatasoitteet kuivuvat pinnoituskuivaksi jopa alle vuorokaudessa.

Esimerkiksi vedeneristäminen voidaan tarvittaessa tehdä jo noin kolmen tunnin kuluttua. Tällöin massa on jo niin kovaa, että se kestää hyvin kävelemistä.

”6000 Pikamassalla voidaan tehdä jopa 250 mm:n paksuisia täyttöjä esimerkiksi silloin kun kylpyhuoneessa uusitaan viemäriputkia. Paksuus ei hidasta kuivumista, koska nopea kuivuminen perustuu Weberin optimoituun sideainepakettiin, joka sitoo veden kemiallisessa kovettumisreaktiossa. Tällöin lattiaan ei jää vettä jonka pitäisi päästä kuivumaan haihtumalla toisin kuin betoniin, josta valtaosa vedestä poistuu haihtumalla. Siksi betonin kuivuminen on huomattavasti hitaampaa. Kuivuminen haihtumalla kestää sitä pidempään, mitä suurempi kerrospaksuus on”, Mannström sanoo.

Dispersio parantaa tartuntaa ja leviävyyttä

Ennen tasoittamista alusta käsitellään weber.vetonit MD 16 Dispersiolla. Se parantaa tasoitteen tarttuvuutta alustaan, sitoo pölyä ja parantaa leviävyyttä sekä pidentää hieman työaikaa ja estää ilmakuplien syntymisen. Dispersiota ei käytetä silloin, kun tasoitteella tehdään kelluvan lattian pintalaatta esimerkiksi lämmön- tai ääneneristeen päälle.

Dispersioon ei saa jäädä lammikoita. Sen tarkoitus on imeytyä alustan huokosiin ja muodostaa ohut kerros, joka estää laastissa olevan veden imeytymisen alustaan liian nopeasti.

Miellyttävä lämpölattia nopea toteuttaa

6000 Pikamassalla on kätevä tehdä lämmöneristeen päälle kelluvan lattian pintalaatta, jonka raudoitusverkkoon on helppo kiinnittää vesikiertoisen lattialämmityksen putket tai sähkölämmityskaapelit. Näin tilaan saadaan jalalle miellyttävä lämpölattia. 

”Sähkölämmityskaapeleina kannattaa käyttää saneerauskaapeleita ja varmistaa, ettei kaapeleiden ympärille jää ilmakuplia vaan massa täyttää tilan tiiviisti. Ratkaisulla saadaan nopeasti asumisviihtyvyydeltään korkeatasoista tilaa hyötykäyttöön esimerkiksi takkahuoneeksi tai harrastetilaksi.”

Kerralla valmis ja tasainen alusta lattiapinnoitteelle

Nopean kuivumisen lisäksi weber.vetonit 6000 Pikamassan etuna on betoniin verrattuna huomattavasti helpompi työstettävyys ja tasaisempi pinta. Työstettävyyttä on kehitetty niin, että ammattilaisen huolellisesti teräslastalla tekemän pinnan viimeistelyn jälkeen lattiaa ei tarvitse välttämättä tasoittaa lainkaan esimerkiksi 3100 Hienotasoitteella, kuten aiemmin suositeltiin. Työvaiheiden väheneminen nopeuttaa työtä entisestään, jolloin asukkaat pääsevät nauttimaan tiloista mahdollisimman nopeasti.

Myös kylpyhuoneremontti nopeutuu nopeasti kuivuvalla lattiamassalla merkittävästi, eikä asukkaiden tarvitse olla kuukausia poissa asunnostaan vain siksi että paksun betonivalun kuivuminen kestää putkiremontissa kuukausia. Pikamassalla voi muotoilla myös lattiakaivoihin johtavat kallistukset, ja teräslastalla ammattilainen saa pinnasta kerralla valmiin laatoitusalustan.

”Tärkeintä on noudattaa Weberin ohjeissa olevaa enimmäisvesimäärää, koska muuten massaan jää vettä jonka on kuivuttava haihtumalla ja tällöin kuivuminen hidastuu. Maakostean Pikamassan työstettävyysaika on noin puoli tuntia. Työssä kannattaa käyttää Weberin yhteistyöverkoston urakoitsijoita tai muita ammattilaisia. Weberin 6000 Pikamassaa ovat käyttäneet varmasti kaikki urakoitsijat jotka tekevät tämänkaltaisia töitä”, Christoffer Mannström sanoo.


Matala-alkalinen tasoite suojaa sisäilmaongelmilta

Kaikki Weberin tasoitteet ovat matala-alkalisia ja niiden pH on alle 11. Tutkimusten mukaan vähintään viiden mm:n kerros matala-alkalista tasoitetta suojaa lattianpinnoitteita ja liimoja tehokkaasti betonin alkalisen kosteuden aiheuttamilta reaktioilta ja haitallisilta sisäilmapäästöiltä, kun varmistetaan että betonin suhteellinen kosteus on alle 90 prosenttia. Weberin tasoitteiden antama suoja on pitkäaikainen ja voit varmistua siitä, että tiloja on terveellistä ja turvallista käyttää.

Weber on kehittänyt jatkuvasti tasoitteidensa ympäristöominaisuuksia. Alhaisen hiilijalanjälkensä ansiosta ne edustavat ympäristöominaisuuksiltaan maailman kärkeä.