Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Katso pintaa syvemmälle – Koti valmiiksi neljässä kuukaudessa

TOSITARINA: Plaano-lattian ja Kosteudenhallintapalvelun avulla valmis koti jopa neljässä kuukaudessa

Pari vuotta sitten Seinäjoella oli mies, jolla oli haastava tavoite: rakentaa omakotitalo vain neljässä kuukaudessa. Tavoite toteutui täysin suunnitellusti ja tuloksena saatiin viihtyisä, mukava ja terveellinen koti – lisäksi tehtiin vielä huomattavia säästöjä. Miten tämä onnistui? Merkittävä rooli oli Plaano-lattialla yhdistettynä Kosteudenhallintapalveluun.

Tarinan päähenkilö on Kimmo Mansikkaviita, joka rakensi vuonna 2016 Hartman Kodin ja valitsin sen alapohjaan itsetasoittuvan ja nopeasti kuivuvan Plaano-lattiatasoitteen. Alun perin valinta tehtiin Plaanon nopeuden vuoksi, mutta valinnassa painoi myös saavutettava erinomainen asumismukavuus, joka nyt kahden vuoden käyttökokemuksen jälkeen on todettu onnistuneen erinomaisesti.


Lattialämmityksellä perheen arvostamaa mukavuutta

Plaano-lattialla on erinomaiset lujuusominaisuudet, ja sen vuoksi sen paksuudeksi riittää vain 50 mm, joka on vain puolet esimerkiksi tavanomaisen betonilattian paksuudesta! Ohut rakenne tuo paljon etuja; se mahdollistaa esimerkiksi lattialämmityksen erinomaisen toimivuuden, sillä lattialämmitys pääsee reagoimaan nopeasti ulkolämpötilan vaihteluihin. Lämpötilan nopeampi säätö parantaa asumismukavuutta ja säästää merkittävästi energiaa talon koko elinkaaren aikana.

”Sisälämpötila on pysynyt samana, vaikka ulkolämpötila on vaihdellut välillä esimerkiksi talvisin nopeastikin. Lattialämmitys yhdessä Plaano-lattian kanssa on todella mukava ja viihtyisä”, Kimmo Mansikkaviita kertoo vuonna 2018 asuttuaan kodissaan kahden vuoden ajan.

Mansikkaviidan perheessä on neljä lasta, ja kaikki ovat olleet tyytyväisiä uuden kodin sisäolosuhteisiin ja asumisviihtyvyyteen.


Rakennusaika nopeutui huomattavasti

Rakennusprojektissa tavoiteltu nopea neljän kuukauden rakennusaika toteutui täysin suunnitellusti ja toi merkittäviä säästöjä.

”Lattiavalun kuivuminen oli aikataulun kriittinen kohta. Nopeasti kuivuva Plaano-lattia voidaan pinnoittaa ja kosteissa tiloissa vedeneristää yli kymmenen viikkoa betonilattiaa nopeammin. Aikaero on huima. Rakennusaikaa voitiin nopeuttaa turvallisesti, sillä laatan kuivuminen varmistettiin langattomasti luettavilla kosteusantureilla”, Mansikkaviita sanoo.

Plaano-tasoitetyön Mansikkaviidan taloon toimitti Weberin valtuuttama lattiapumppausurakoitsija Väripiirto Oy.


Kosteudenhallintapalvelun anturit mittaavat kosteuspitoisuutta luotettavasti ja nopeasti

Lattiaan asennettiin ennen tasoitteen levittämistä kolme tasoitekerroksen sisään jäävää digitaalista kosteusanturia eri tiloihin. Anturit on toimittanut tamperelainen Wiiste Oy, joka valmistaa rakennekosteusmittauksiin langattomia järjestelmiä.

”Kosteusantureiden avulla asiakkaat voidaan vakuuttaa siitä, että rakenteen suhteellinen kosteus on riittävän alhainen pinnoittamista varten”, myyntijohtaja Jari Salokangas Wiiste Oy:stä sanoo.

”Rakenteen kosteuspitoisuutta voidaan seurata vaikka vuosien ajan. Yksi anturi maksaa suunnilleen saman verran kuin yksi porareikämittaus, mutta kiinteän anturin avulla tehtynä kosteuspitoisuuden mittaus on huomattavasti nopeampaa ja samaa anturia voidaan lukea useita kertoja”, Salokangas sanoo. Säännöllisesti otetuista mittaustuloksista voidaan muodostaa kuivumiskäyrä, joka antaa yksittäisiä mittauksia huomattavasti luotettavamman kuvan rakenteiden kuivumisesta.

”Seurantaa voidaan tehdä myös lopullisen pinnoitteen läpi toimivalla langattomalla lukulaitteella rakenteita rikkomatta, eikä siitä aiheudu lainkaan sellaista haittaa tilan käytölle kuin poranreikämittauksesta. Haluttaessa rakennuksen koko kosteushistoria aina rakennusvaiheesta alkaen on helposti dokumentoitavissa”, Salokangas jatkaa.


Turvallinen koti

Mika Vinni Väripiirto Oy:stä sanoo, että yhä useammat rakennuttajat perustelevat Plaanon käyttöä hankkeen sujuvuuden ja kokonaistaloudellisuuden lisäksi turvallisuudella ja kosteuden aiheuttamien riskien välttämisellä. Kaikki Weberin lattiatasoitteet ovat matala-alkalisia, ja varmistavat siten yhdessä kosteudenhallinnan kanssa hyvän sisäilman. Jo viiden mm:n kerros matala-alkalista tasoitetta estää myös betonin päällä käytettynä tehokkaasti sisäilmaongelmat, joita lukuisissa kohteissa on aiheutunut lattiapäällysteen asentamisesta suoraan betonin päälle.

Terveellisyys ja turvallisuus ei tietenkään rajoitu pelkästään kotiin. ”Esimerkiksi kouluissa, sairaaloissa ja päiväkodeissa oleskelee paljon ihmisiä ja niissä on erityisen tärkeää käyttää matala-alkalista tasoitetta betonin päällä betonin kosteudenhallinnan lisäksi”, Vinni muistuttaa.

Ota yhteyttä niin kerromme lisää.