Weber Saint-Gobain - Official website of the companyWeber Saint-Gobain - Official website of the company

Leca® Hormin asennus

Leca® Hormit sopivat monenlaisille tulisijoille: takoille, uuneille, kiukaille, saunan padoille, kamiinoille, lämmityskattiloille, jne. Kaikissa hormeissa on haponkestävä keraaminen hormiputki. Hormiputken sisähalkaisija on hormityypistä riippuen 160 mm tai 180 mm.

Tarve

LECA® HORMIN ASENTAMISESSA TARVITTAVAT TYÖVÄLINEET JA TARVIKKEET

  • Kulmahiomakone ja timantti-/kivilaikka hormiputken ja -harkon työstämiseen (myös kovametalliteräsahaa voi käyttää harkon työstämiseen)
  • Muurausvälineet: laastisekoitin (esim. porakonevispilä), sekoitusastia, laastikauha, muurausharja, puhdistussieni, vesivaaka, rullamitta, luotilanka, vasara ja puristin Tulenkestävälle asennusmassapatruunalle
  • Tarvittavat telineet
  • Suojavälineet (silmä-, kuulo-, ym. tarvittavat suojaimet)
  • (Porakone ja kovapalaterä, esim. Ø 10 mm, mikäli asennetaan jälkiliitososa)
  • (Harjaterästä 6–8 mm ja työkalu teräksen katkaisuun, mikäli hormi raudoitetaan, kts. ”raudoittaminen”)

Ratkaisu

Perusta hormi liikkumattomalle, kiviaineksiselle ja kosteuseristetylle perustukselle. Tarkista ja merkitse ennen muurauksen aloittamista hormiliitoksen, mahdollisen yläliittymän ja savupellin sijaintikorkeudet tulisijan mukaisesti. Laita alustalle tarvittaessa huopakaistale kosteuseristykseksi.

Työstä hormiharkkoon tarvittava aukko alaliittymää varten. Liitosaukon koko on 15–20 mm liitoselementin ulkomittoja suurempi. Työstä tarvittaessa aukko myös nuohousluukkua varten. Aukon koko on sama kuin nuohousluukun liitosputken ulkomitta. Sijoita nuohousluukku noin 100...150 mm hormin pohjaa korkeammalle, kuitenkin vähintään 50 mm palava-aineisen lattian yläpuolelle. Muista nuohousluukun paikkaa valitessasi, että luukun eteen on varattava tilaa vähintään 600 mm.

Työstä myös liitoselementtiin tai tapauskohtaisesti hormiputkeen, mahdolliselle nuohousluukulle tarvittava aukko kulmahiomakoneella.

Muuraus aloitetaan levittämällä koko alueelle noin 15 mm:n kerros weber.vetonit ML Leca® laastia ja painamalla hormiharkko paikalleen. Tarkista harkon suoruus käyttämällä vesivaakaa.

Asenna ensimmäinen liitoselementti tai keraaminen hormiputki paikoilleen laastiin. Tarkista asema ja oikea asento sekä liitoskorkeus. Voit tarvittaessa hieman madaltaa liitoskorkeutta lyhentämällä kulmahiomakoneella liitoselementin (tai hormiputken) alapuolista pystyosaa ennen laastikerrokseen painamista. Jätä alaliittymän suorakaideosa noin 10 mm irti hormiharkosta ja eristä rako palovillalla (esim. FPB 10 tai vastaavalla).

Leikkaa tarvittavat aukot eristeputkeen ja sovita se paikoilleen kuvan mukaisesti. Sovita nuohousluukku ja liitosputki paikoilleen ja tiivistä liitosputken kehys hormiputkeen Tulenkestävällä asennusmassalla.

Leikkaa Tulenkestävän asennusmassapatruunan pää sopivan kokoiseksi ja levitä massa puristimella keraamisen liitoselementin tai -hormiputken naarasponttiin yhtenäisenä kerroksena. Asenna hormiputki edellisen jatkoksi ja pyyhi hormin sisäpuolelta massapurseet pois. Jatka asennusta asettamalla ensin eristeputki paikoilleen ja muuraamalla tämän jälkeen seuraava hormiharkko sekä keraaminen hormiputki. Hormiharkot muurataan noin 5 mm saumalla. Poista myös hormiharkon sisä- ja ulkopuoliset laastipurseet. Keraamisen hormiputken on päästävä liikkumaan vapaasti harkkokuoren sisällä lämpölaajenemisen vaikutuksesta. Mahdolliset laastipurseet hormiputken ja harkkokuoren välissä voivat vaurioittaa hormia. Huolehdi siis hormiharkkoja muuratessasi, etteivät laastipurseet ota mistään kohdin kiinni keraamiseen hormiputkeen eivätkä tuki hormiharkkojen tuuletuskanavia! Tarkkaile työn edetessä hormin pysty- ja vaakasuoruutta käyttämällä vesivaakaa ja tarvittaessa ohjurilautaa. Mikäli hormi täytyy raudoittaa, tee se tarkemman Leca hormiston asennusohjeen mukaisesti.

Asenna savupelti suunniteltuun korkeuteen. Savupelti on suositeltavaa sijoittaa hormiharkkojen saumakohtaan, katkaisemalla keraaminen hormiputki harkkosauman korkeudelle ja asentamalla tähän savupelti. Työstä savupellin yläpuoliseen hormiharkkoon noin 25 mm liikevara kuvan mukaisesti. Asenna savupelti siten, että savupellin rungossa oleva palovilla-kaista on ylhäällä. Noudata savupeltipakkauksen mukana tulevia asennusohjeita. Muotoile eristeputken alareunaa siten, että se asettuu tiiviisti ja suoraan savupellin rungon päälle.

Katkaise viimeinen eriste- ja keraaminen hormiputki ylimmän hormiharkon yläpinnan tasoon. Asenna hormin päähän teräksinen piipunhattu sen oman ohjeen mukaan. Huomioi tuuletusaukot!