Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Pientalotyömaan betonivalut

Ratkaisun edut

  • Vaivaton ja edulllinen ratkaisu
  • Työmaalla lisätään vain vettä
  • Ei juuri lainkaan materiaalihukkaa

Lähes kaikki pienet betonityöt, niin omakotitalotyömaalla, maatilalla kuin kesämökilläkin, voidaan tehdä vaivattomasti ja edullisesti kuivatuotteilla. Weberin kuivabetoneja toimitetaan sekä 25 että 1000 kg:n säkeissä.

Tuotetiedot

Käyttökohteet

Valuperustus ja pilarit, portaat, portin- ja aidanpylväät.

Ominaisuudet

Ominaisuudet

Tuote Kerrosvahvuus (mm) Vähäinen rasitus Normaali rasitus Voimakas rasitus
weber.vetonit S 06 2 - 10 Suositeltava Mahdollinen  
weber.vetonit S 100 30 - 200 Suositeltava Mahdollinen  
weber.vetonit S 30 10 - 50 Suositeltava Suositeltava  
weber.vetonit VL 10 - 50 Suositeltava Suositeltava  

Huom. Normien alaisissa kantavissa rakenteissa noudatetaan RakMK ohjeita rasitus- ja lujuusluokista. Ulkoterassit ja parvekkeet voidaan tasoittaa ja paikata myös weber.vetonit 4400 Pikatasoitteella aina 30 mm:n kerrosvahvuuteen ennen laatoitusta tai pinnoitusta.

Työohjeet

Käyttökohteet

Valuperustus ja pilarit, portaat, portin- ja aidanpylväät.

Työohjeet

Valuperustus ja pilarit
Pientalon perustus muurataan yleensä kevytsoraharkoista, joiden alle valetaan antura. Kesämökeille ja kevyille piharakennuksille riittää pilariperustus. Tulisijojen ja grillien alle valetaan laattaperustus esimerkiksi weber.vetonit S100 Kuivabetonilla. Kaikkiin näihin käyttöjohteisiin voidaan valita oikea Weberin kuivabetoni oheisesta taulukosta kohteessa esiintyvän rasituksen mukaan.

Raudoitukseen käytetään esim. 10 mm:n harjaterästä sekä rautalankaa terästen sitomiseen. Muottimateriaaleina voidaan käyttää lautaa, muottivaneria tai valmiita pilarimuotteja. Pilariperustusta käytettäessä kannattaa peruskuoppa kaivaa pilareiden kohdalla routarajan alapuolelle (1,5 m – 2,3 m syväksi) tai kallioon saakka, mikäli kallio on lähellä. Laattaperustusta käytettäessä poistetaan ainoastaan pintamulta. Laatan alle tulee 20...30 cm vahva tiivistetty sorakerros.

Pilarimuotit asennetaan oikeille paikoilleen ja tuetaan tukevasti. Pilareihin tarvittava raudoitus kannattaa asentaa paikoilleen jo muottien asennusvaiheessa. Raudoitus sidotaan muotteihin lyötyjen naulojen varaan vähintään 30 mm irti muotin seinämästä tai käytetään rautakaupasta saatavia valmiita välikkeitä. Muotit kastellaan vedellä aina ennen valua, jolloin betoni ei valettaessa tartu muottiin kiinni. Säkilliseen weber.vetonit S 30 Kuivabetonia lisätään säkin ohjeen mukaisesti vettä ja sekoitetaan betonisekoittimella. Betoni valetaan muotteihin 40 cm:n kerroksina ja tiivistetään välillä sullomalla esim. laudanpätkällä tai sauvatäryttimellä. Naputtelemalla muottipintaa vasaralla tiivistyy betoni hyvin muottia vasten. Valun aikana on varottava, ettei raudoitus pääse liikkumaan.

Valun aikana pilarin yläpäähän betoniin asennetaan 10 mm:n harjaterästappi (pit. 30 cm), johon rakennuksen runko kiinnitetään. Betonivalu kastellaan seuraavana päivänä vedellä. Betonin pinta kannattaa suojata muovilla kosteuden haihtumisen estämiseksi. Muotit puretaan n. viikon kuluttua. Jos valupintoihin on jäänyt koloja tai raudoitus on jäänyt näkyviin, suoritetaan jälkipaikkaus weber.vetonit S 06 Ohutlaastilla tai vastaavilla.

Aukonylityspalkit
Harkkorakenteessa olevat aukot kannattaa ylittää ensisijaisesti valmispalkkien avulla, jolloin aukon ylityksiin ei tarvita väliaikaista tuentaa. Aukkoja voidaan ylittää esim. palkkiharkoilla, jolloin aukon kohdalle rakennetaan väliaikaiset tuet puutavarasta ja palkkiharkot ladotaan niiden päälle. Käytettäessä kahta palkkiharkkokerrosta päällekkäin, tulee niiden välisen vaakasauman olla harkon levyinen. Palkkiharkon uraan asennetaan suunnitelmien mukainen raudoite.

Palkkiharkon kourut valetaan betonillla C25/30 (K 30-2) tai valmiilla kuivatuotteella, joka täyttää vaaditun lujuusluokan kuten weber.vetonit S 30, weber.vetonit VL Valulaasti.