Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Kahi Facade – lähes rajaton värivalikoima ja jopa 60 vuoden huoltoväli

Kahi Facade -julkisivu

  • Yli 200 vakiovärisävyä, lisää vaihtoehtoja sävyttämällä
  • Erinomainen ääneneristävyys
  • Koulutusta suunnittelijoille ja asentajille

Weberin Kahi Facade –julkisivujärjestelmässä harkkorakentamisen nopeus ja taloudellisuus yhdistyvät nykyaikaisen rappaus- ja pinnoitusteknologian huippuosaamiseen. Lopputuloksena on sekä rakennus- että ylläpitokustannuksiltaan markkinoiden kilpailukykyisin ratkaisu muuratun rapatun ja tuulettuvan julkisivun toteutukseen.

”Muun muassa YIT ja NCC ovat todenneet Kahi Facade –järjestelmän olevan edullisin ratkaisu tuulettuvan muuratun ja rapatun julkisivun toteutukseen. Urakoitsijat ja rakennusten omistajat ja asukkaat arvostavat nykyisin yhä enemmän myös julkisivuratkaisujen pitkää elinkaarta ja vähäistä huollon tarvetta pelkän hankintahinnan sijaan. Kahi Facade –julkisivujen huoltoväli on ohjeidemme mukaan 20 vuodesta jopa 60 vuoteen”, julkisivuratkaisujen tuotepäällikkö Antti Saajanlehto Weberistä sanoo.

”Yksi hyvä osoitus julkisivuratkaisun kestävyydestä on se, ettei meille ole tullut Kahi Facade –julkisivuista reklamaatioita, vaikka niitä on tehty jo yli kymmenen vuotta ja toteutettuja kohteita on pitkälle yli sata. Luonnollisesti kaikkien julkisivujen kuntoa pitää seurata vuosittain ja tehdä tarvittaessa heti korjauksia, mutta Kahi Facade –julkisivut ovat edelleen vastaavassa kunnossa kuin valmistuttuaan”, Antti Saajanlehto sanoo.

Esimerkiksi YIT aloitti Lauttasaaressa meren rannalla ja osittain meren päällä sijaitsevan Merenkulkijanrannan rakentamisen vuonna 2007, eikä ensimmäisinä valmistuneissa taloissa ole näkyvissä minkäänlaisia vaurioita tai halkeamia.

”Julkisivuratkaisun valinnassa pitkäikäisyyden ja toimintavarmuuden pitäisi olla tärkeimpiä asioita Suomen sääolosuhteissa. Kohteen ei tarvitse olla arvokiinteistö meren rannalla, vaan Kahi Facade –järjestelmän edut ovat saavutettavissa myös muualla. Ilmastonmuutoksen myötä lämpötila vaihtelee entistä enemmän nollan asteen molemmin puolin ja julkisivujen säärasitus kasvaa myös tuulten ja viistosateiden voimistuessa kaikkialla Suomessa”, Saajanlehto sanoo.

Tuulettuvien julkisivujen suosio on kasvanut voimakkaasti viime vuosina.

”Jos Kahi Facade –julkisivun taakse pääsee jostain kosteutta, se pääsee tuulettuvan rakenteen ansiosta kuivumaan. Voimakkaasti hydrofobinen pinnoite ei edes päästä kosteutta seinän sisään, jolloin julkisivu on kosteusteknisesti erittäin toimintavarma”, Saajanlehto sanoo.

Ääneneristävyys huipputasoa

YIT on käyttänyt Kahi Facade –järjestelmää myös tavanomaisessa asuntotuotannossaan, kuten Tikkurilaan junaradan läheisyyteen rakennetussa Vantaan Piletissä.

”Kahi Facade –julkisivulla saavutetaan myös huipputason ääneneristävyys, joka parantaa asumismukavuutta esimerkiksi vilkkaasti liikennöityjen väylien lähelle rakennettaessa”, Saajanlehto sanoo.

”Rappauksella saadaan näyttävä ja tyylikäs julkisivu, josta asukkaat voivat olla ylpeitä. Materiaaliteknologiseen huippuosaamiseen perustuvilla Silco-pinnoitteilla saadaan hyvin tasavärinen pinta, joka tekee kivijulkisivusta laadukkaan ja arvokkaan näköisen. Koska pinta ei härmehdi eikä ime vettä, julkisivu näyttää hyvältä ja tasaväriseltä myös sateella ja eri vuodenaikojen vaihtuvissa sääoloissa.”

Nykyään arkkitehdit haluavat usein yhdistellä erilaisia julkisivumateriaaleja.

”Jos samassa kohteessa on tarve pinnoittaa esimerkiksi kiven, betonin, eristeen tai levyseinän päälle, Silco-pinnoitteilla saadaan joka paikkaan tasavärinen julkisivu eikä lopputuloksessa ole värivaihteluita erilaisilla alustoilla.”

Antti Saajanlehto korostaa, että Kahi Facade –julkisivussa on värivaihtoehtoja lähes rajattomasti.

”Meillä on väriviuhkassa yli 200 perusväriä, mutta voimme sävyttää lähes minkä värin tahansa. Pääsemme kaikkien Weber-maiden tietokantoihin ja värikarttoihin. Jos esimerkiksi joku arkkitehti huomaa ulkomailla kauniin rakennuksen, saamme tehtyä halutun värin nappia painamalla.”

Weber kouluttaa ja vastaa ratkaisujen toimivuudesta

Esko Koskinen korostaa, että Weber tarjoaa urakoitsijoille myös räätälöityä koulutusta Weber-opiston kautta.

”Suunnittelijat ja urakoitsijat saavat meiltä tukea ja ohjausta kädestä pitäen. Todella pitkälle menevien suunnittelu- ja työohjeiden lisäksi meiltä saa myös järjestelmässä tarvittavat oheistuotteet. Eri materiaalien lisäksi tarjoamme kattavan kokonaisuuden, josta myös vastaamme yksittäisten materiaalien lisäksi”, Koskinen sanoo.

”Esimerkiksi Lauttasaaren Koskikarassa tilaajana olevan YIT:n kannalta on hyvä asia, että Robert Rakennus vastaa koko julkisivu-urakasta villoituksia ja vesipellityksiä myöten ja me toimitamme heille koko Kahi Facade –julkisivujärjestelmän. Vastuu kokonaisuuksista on selkeä eikä väliin jää harmaita alueita.

Oheisessa listassa on esimerkkejä muun muassa Lemminkäisen, NCC:n ja Peabin tuoreista Kahi –Facade –kohteista viime ja tältä vuodelta. Näiden lisäksi Kahi Facade –julkisivu on valittu muun muassa Fira Oy:n Merimieseläkekassalle rakentamaan ja Sigge Arkkitehtien suunnittelemaan Asunto Oy Helsingin Kruunuvuoren Ankkuriin, johon tulee 2-4 huoneen vuokra-asuntoja. Allianssihankkeena toteutettavaan Ankkuriin tulee vesikiertoinen lattialämmitys ja huoneistokohtainen lämmönsäätö ja viilennys.

”Tänä kesänä käynnistyivät julkisivutyöt Lemminkäisen rakentamassa Asunto Oy Käpylän Posteljoonissa, johon tulee arkkitehtonisesti mielenkiintoinen ja näyttävä Kahi Facade –julkisivu”, Esko Koskinen sanoo.

Kattavin valikoima, yksilöllinen opastus

Julkisivuun voidaan valita yleisimmin käytetyn hiertopinnan lisäksi erilaisia pintastruktuureja, kuten piirto, slammaus, ruisku tai karkea ruiskupinta.

”Kun huomioidaan kaikki väri- ja pintavaihtoehdot, meidän rappausratkaisuilla saadaan tyydytettyä arkkitehdin villeimmätkin toiveet”, Antti Saajanlehto sanoo.

Suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden työtä helpottavat Weberin kattavat suunnittelu- ja työohjeet detaljikirjastoineen.

”Markkinajohtajuutemme näkyy parhaiten siinä, että voimme tarjota neuvoja ja tukea hankkeen kaikissa vaiheissa. Opastamme suunnittelijoita, julkisivu-urakoitsijoita ja rakennusliikkeitä kuhunkin kohteeseen sopivimpien ratkaisujen valinnassa ja toteutuksessa”, Antti Saajanlehto sanoo.

Myyntipäällikkö Esko Koskinen Weberin projektimyynnistä kertoo törmäävänsä välillä siihen, että kalkkihiekkaharkkoja kohtaan tunnetaan turhaa epäluuloa rappausalustana.

”Jotkut luulevat vieläkin, että Kahi-tillet ja –harkot imevät voimakkaasti vettä. Testit osoittavat kuitenkin sen, että ne imevät muihin muurattaviin rappausalustoihin nähden huomattavasti vähemmän vettä”, Esko Koskinen sanoo.

Koskisen mielestä hyvä osoitus Kahi Facade –julkisivun toimivuudesta ja taloudellisuudesta on se, että muun muassa YIT on jatkanut järjestelmän käyttöä jo kymmenen vuoden ajan uusissa kohteissa.  Lauttasaaren Koskikaran lisäksi hankkeita on käynnissä esimerkiksi Helsingin Konepajan alueella.

”Siellä on yhdistelty eri materiaaleja niin, että osa julkisivuista muurataan puhtaaksi poltetusta tiilestä ja rapatut osat tehdään Kahi Facade –järjestelmällä”, Koskinen sanoo.